“İçimizdeki Kerkük”ün Ünlü Sesi Şemsettin Küzeci…
Emine Sevinç Öksüzoğlu
“Türkoğlu Türk aslım benim
Oğuz boyu neslim benim
Şan ünlü ismim benim
Ben Kerküklü bir Türkmen’im”
O Türk imajının önem arz eden isimlerinden biri. Yaralı Kerkük’ün duyulmadığı duyuran elçisi. Yaşamının büyük bölümünün eseriyle, yaşam tarzı olarak kabul edilmiş bir usta kalem. Türk gibi ortaklık çözümüm çözümü, söz bir, güler yüzlü, yolda, adam adam diye tabirlerden nadiren beyefendi. Okuyucu ve aile yakinen tanımış olmam bana bu satırları yazarken hiç de çalıştırmaya yer kaleme almamı kolaylaştırıyor. O usta bir kalem faydalanmak için, çok iyi bir, çocuklarla bir en iyi arkadaşımız başarmak…
Kerkük’ün büyük edebiyat insanı, Şemsettin Küzeci beyefendinin sanat eseri, ondan bu güne kadar yayımlanmış ürünlere uygun kullanım amaçlı kullanım istiyorum…
Şair, Yazar Şemsettin KÜZECİ; Türkiye’nin Lozan’da, adıyla ve sanıyla Türk, suyu ve havayla Türk kokan, atalar diyarı Kerkük’te doğuş (1965). Musul Üniversitesi- Beden Eğitimi Fakültesi Mezunudur (1989). 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı. Kerkük Televizyonu Bağdat Türkmence Radyosunda Gençlik ve Spor programları hazırlayıp sundu (1992–1995). Şiir ve ürünlerini Irak- Bağdat’ta yayınlanan Yurt Gazetesi, Kardeşlik ve Birlik Sesi dergilerinde yayınlandı.
1999 yılında ITC Türkiye Temsilciliğinde Yayın ve Enformasyon Şb. Müdürü olarak çalıştı. (1999–2002). Şimdi ise Kerkük ve Irak Gazetesini Türkiye Temsilcisi ve Türkmeneli TV’de programın yapımcısıdır. www.avrasyagundemi.com ve www.kerkukgazetesi.com web gazetelerinin imtiyaz sahibi ve Yazı işleri müdürüdür. 2005–2008 arasında G.Ü. İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema Bölümünden Yüksel Lisans yaptı.
Irak, Türkiye, Azerbaycan ve Avrasya Yazarlar Birliği üyesi,
Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği Eşbaşkanı, (Azerbaycan)
Irak Türkmen Edebiyatçılar Birliği Uluslararası koordinatörü, (Kerkük)
Işık Edebiyatçılar Gurubunun kurucu üyesidir. (Kerkük)
Merkezi Azerbaycan’da bulunan (VEKTOR” Uluslararası Bilim Merkezi/
Beynelxalq Elm Merkezi)’ nin Irak temsilcisidir.
Türk Dünyası Genç İletişimciler Birliği Kurucu Genel Başkanı,
Türkiye ve Türk firması Irak Türklerini uluslararası konferans, şöleni ve bilgide temsil etti. 70’e yakın Hizmet, takdir, teşekkür, Onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 03 Temmuz 2006 tarihinde; Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili olduğu için, VEKTOR tarafından Fahri Doktor Payesi yapıldı.
YAYIMLANMIŞ ESERLERİ:
1.Şehit Şair Kemal Ömer BEG. Kerkük, 1992
2.İki Gönül. İstanbul, 1997-Ortaklaşa (Sami Tütüncü)
3.Suçum Türk Olmaktır. Ankara, 2000
4.Türkün Sesi. Azerbaycan, 2001-Ortaklaşa (Ekber Qoşalı)
5.Kerkük Soykırımları. Ankara, 2004
6.Fuzuli. Ankara, 2004
7.Hoyratlarım. Azerbaycan, 2004
8.Türkmeneli Edebiyatı. Ankara, 2005
9.Kerkük Şairleri. 1. Cilt. Ankara, 2006
- Şehit Muazzam Kasapoğlu, Kerkük, 2007
- Kerkük Şairleri. 2. Cilt. Ankara, 2007
“Gecem gündüzüm acı
Vatan başımın tacı
Derdimin yok tacı
Tek suçum Türk olabilir.”
“Suçum Türk yeniden başlar”, Kerkük’ün üzerinden geç konuşulduğundan bir insandır. O içerikte Türk gururunu, Kerkük’ün yürekleri dağlayan yarasını büyük ustalıkla kaleme vardır. Kerkük’te yaşayanlar, Türkmenlerin kötü uygulamalarıyla, Irak’ın her türlü kötü kullanmaya maruz kalmamaktadır. Onlar zorlu günler yaşayarak Türk ücreti fazla ile ödenmiştir. Ustaca kaleme koleksiyonu “Suçum Türk Olmaktır” isimli bu kitap bizim ne kadar rahat ve güzelliklerle dolu bir halkımızın son zamanlarda daha çok anlatmaktadır.
Evet, sevgili Küzeci; bizim ve siz Türkmenlerin suçu Türk olmak değildir. Türk olmak bizim gururumuzdur, onurumuzdur, şerefimizdir. İşte bu artıştır ki; sizin acınız bizim de acımızdır…
Şemsettin Küzeci; bu iki antoloji kitap içinde 70 Kerkük’ün isimleri, fotoğrafları, öz geçmişleri ve uğurlarına yer verir. Bu iki önemli Antoloji kitap son dereceleri muntazam ve titiz bir tasarım ürünü. Bugünün tarihimizde ve gelecek günlerimizin bir parçası olan bir yaşam tarzımızın tarihide ve gelecek günlerimizin bir parçası olan yaşam tarzımızın tarihide ve ömrün bu çocukların yetiştiricilerinin hem yazın hem de yazacak olan kitaplarından…
“Kerkük Şairleri” isimli bu iki ciltlik nadide eser, Irak Türkmen okullarının ele alınan son derece emekli ve güzel araştırma kitabıdır. Yurt sevgisi ile dolu yüreği, onun Vatanı doğacak olan özlemi, bir çoklara sahip olan yansı. Irak’ta ve Kerkük’te yetişmiş aydınlar, Türklükle bir bütün tartışmalar çoktandır ve halen devam etmektedirler. Kerkük onu daim içimizdeki kaplayan yara olmuştur. Bana göre Türkmenler ile tarihi bir sınavdan geçmişlerdir. Elbette ki bu süreçte birçok zor ve günlük olaylarla tarihe yazıldı.
“Ben Kerkük’lü ozanım
Canla şiir yazarım
Susturmayın ezanım
Kerküklüyum, Türkmenem
“Kerkük Soykırımları” isimli bu isim sevgili Küzeci; Irak’taki katliamları katliamlardan çok sayıda bir katliamı ve katliam olayları, idamları, öldürülen toplu işlerden ve dünyadan vurulmuş olan kalemlere katılıyor. Yazar. Türkmeneli ve olaylar dünü günü ile konu olan yapıt, geniş bir araştırma.
Türk akıllı usta ismi Şemsettin Küzeci; Kerkük ile yüreğinde güller açtı, bir umutla olaya dönüş günü bekliyor. Bir umut işte… Onun yüreği sevdalısı çekiyor gibi, vatanda yaşıyor. Sevdalı vatanını bir yar gibi, anlatacak olayı anlatacak olan bir yar gibi, Ata yurdum anlattığı Kerkük için çok anlatılar kaleme almış, çok kitap hakkında anlatabilmek, onun bu vatan sevgisini ve özlemini birkaç kelime ile anlatabilmek değil. Bakın sevgili Küzeci’nin şu dizeleri aslında daha fazla şey olacaktır…
Bir acı yüzünden yurttan göç ettim
Dilim büyükken, büyük suç ettim
Atamın emeğin erken hiç erken
Bilmedim bu gurbet çok acıymış
İnsana en yakın kardeş, bacıymış
**
Döneceğiz bir gün ata yurduna
Varacağız halkın tek umuduna
Can azizim vatan kurban adına
Bitecek bu gurbet güller açacak
Dağılır karanlık sökünce şafak
Yazarımızın bir kullanıcı kitabı ise; “Türkmeneli Edebiyatı” sahibimizdir. Kitapta 1991 ve 2003 arasında Irak’ın kuzey bölgesinde yetiştirilen “Güvenlik Bölgesi” adı verilen bölgedeki Türkmenlerde, Türkiye’deki yerel bölge ile radyo istasyonları, gazeteler, dergiler, bazı eğitim ve yayın organları ile Türkmeneli Edebiyatına birçok değerli değerlerdir. Kitapta aynı zamanda Şiirler, öyküler, düzyazı örneği, masallar, hoyratlar, yer almaktadır. Kitapta tüm site yapısı; Yazarın sanki bir hasret kapsamlı, ayrıntılı çözümlemeleri bir dertleşme, bir yaşam tartışmasını okuyucuyu hissettirmektedir. Önemli bir arşiv kitap olarak, herkese önemle tavsiyem bir yapıttır…
Kerkük için arzular al kana boyandı
Ne gül kaldı ne çiçek ne dağ başında karlar
Ne reklam ne kumru ne darı yedi erler
Kıyım aştı haddini bıçak göğse dayandı
Şemsettin Küzeci beyefendi; Türkmen’in tasarımının koruyarak, onun toplantıda Kerkük’ün tanıtımını yapmak, tüm gösterime, vitrinlere gererek, vatansever aydınlık ile güzel bir örnek teşkil…
Halk şiirinin bir türü olan Hoyratlar, Şemsettin Küzeci beyefendinin kaleminde ahenk bularak, okuyucuları ile buluşmuş. “Hoyratlarım” yazar için son derece önem arz eden bir kitap. Yazar bu neredeyse bütün milli canlar, bir tasviri hayatını kaleme alırmış gibi şiirlerine. Yaşadığınız ve acı dolu günler, yüreğindeki deneyim, sınır tanımayan milli görüşü onun hoyratlarını oluşturmuş…
Kerkük’üm mert Kerkük’üm
Milleti sert Kerkük’üm
İçine yadlar girmiş
Çekiri dert Kerkük’üm
Kerkük Hoyratlarında yaygın olan iki ses vardır. Şemsettin Küzeci beyefendi hoyratlarında bu iki sesi en güzel şekilde kullananlardandır. Açıklayacaksak;
X x = H h ( Hırıltılı o ) yerine
Q q = K k ( Arka damak K’sı ) kullanılmıştır
Örneğin:
Bizi vuran felekti
İçimizde ğem ekti
Görme üzde gülürüğ
Hasret çeken ürekti
Şemsettin Küzeci beyefendi ile Sami Yusuf Tütüncü beyefendinin müşterek yapıtı olan “İki Gönül” iki yüreğin aynı benzer durumla ilgili bir kitaptır. Yılı pekiştirmek ile alevlenmelerin, Türkmenlerin alev yanan yüreklerine bir avuç su serper gibi serptiler bu kitapla…
“Türkün Sesi” isimli güzel yapıt; Şemsettin Küzeci beyefendi ile Ekber Qoşalı beyefendinin müşterek yayımladıkları bir kitap. Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği tarafından yayımlanmış olup, araştırma, inceleme ve tanıtım yazılarından oluşmaktadır. “Türkün Sesi” ilk olarak 1999 yılında gün yüzü görmüş olup, 8. kütüphanesini oluşturan ve her kütüphanede yer alan bir kitaptır.
İkinci Uluslararası Fuzuli Şiir yarışması ve Türk Dünyası Şiir Şöleni için Sevgili kadim dili, kalem arkadaşı Şemsettin Küzeci beyefendi tarafından hazırlanmış güzel ve sıkı bir kitaptır.
Neşe sevinç ekmişim ben
Türlü hasretmişim ben
Dağı dağdan sökmüşüm ben
Niçin gözüm nemli bu gün
Yaşıyorum gamlı bu gün
Kerkük’ün sesi Şemsettin Küzeci beyefendinin kaleme okudu bu kitap; bir Türkmen şehidin yaşam serüvenini anlatıyor. Şehit Muazzam mahkemelerinin, tutuklanması, salonlarında geçenlerde, şahadeti, acı haberi son olarak Şehit Muazzam Kasapoğlu için oyuncu ne iddiada yer alıyor.
Şehit Şair Muazzam Kasapoğlu hakkında bilgi sahibi olduğumuz şu bilgilerden aktarmaktadır:
Şehit Muazzam Kasapoğlu; 1958 yılında Kerkük’ün Musalla mahallesinde doğum. İlk, orta ve lisesi eğitimini Kerkük’te bitirdi. 1978’de Süleymaniye Üniversitesi Tıbbi Araştırmaları Enstitüsüne kabul edildi.
Şehit Muazzam; küçük yaştan beri edebiyat meraklısı idi. Bu merak Şehidi, kendisinde milli duygu hissini heyecanlandırdı. Hele Türkmen’in okuldan uğradıkları okulları, genç yaşta algısı Muazzam girişimine neden olan bir tartışma girişimine neden. Dayısı Şehit Gazi Terzi’den etkilenerek ortaokuldaki denenmiş kişilerle birlikte “Türkmen Talebe Teşkilatı” nın aktif bir genç olarak deneyimlerinden olmazlardan biri olacak geldi.
Bu teşkilattaki deneyler: Erşet Muhtaroğlu, Sami Tütüncü, Kasım Kazancı, Sadettin Ali, Kemal FETTAH, Şehit Niyazi Sıddık Kasapoğlu ve başkaları…
Yaşının uygulayıcıları 1970 yılında Kerkük’te Şehit Mehmet Remzi Fatih Saatçi’nin Kerkük’te protesto gösterilerine katıldı. 1971’de Irak “Türkmen Talebe Teşkilatı” nın boykotunda büyük rol oynayarak Musalla Ortaokulun sorumlu olarak organizasyonda bulundu. 1975 yılında Şehit Rüştü Reşat MUHTAROĞLU’ rahibesi “Irak Türkmen Kurtuluş Hareketi” ne katıldı. Hareketin TURGUT hücresinde Şehit İzzettin TERZİ, Sabah Aziz BEKİR ve Erşet Muhtaroğlu ile hareketin siyasi ve askeri hareketi idi.
TUTUKLANMASI:
07.12.1979 yılında Saddam’ın görevlilerinin, Şehit Muazzam Kasapoğlu’nu Süleymaniye’ de tutukladılar. Devrim’in ve Baas Partisi’nin muhtelif amacına karşı askeri ve Baas Partisi’nin ordusu ve yayınlar dağıtmak, Irak Türkmen Kurtuluş Teşkilatına üye olmak, bütünler ve Baas Partisi’nin muhtelif amacına karşı askeri kullanımlar ile suçlanan şehidimiz, ABD’lerin Iraklılara dönüştürülebilir okulundan gelen Abu Ğrep’lılara dönüştürülebilir. Özel Hükümlüler koğuşuna konuldu. Bir süre devam eden Devrim Mahkemesi Başkanı Savcısı Mülim Hadi EL- Cenabi karar verildi.
MAHKEME SALONU:
Şehit Muazzam’ın Mahkemesinin İddia Makamınca Devrim’e karşı saldırıya karşı vurularak şöyle dedi:
“Biz, Türkmenler Siyasi, Sosyal, haklarımızı savunacağız. Bize öngörü dört gözle bekliyoruz.”
Bunların dedikten sonra komitence Şehit Muazzam Kasapoğlu; 10 yıl ağır hapis cezasına çaptırıldı.
ŞAHADETİ:
Şehit Muazzam KASAPOĞLU; 10 yıl ceza cezasını çektikten sonra 1986 yılının 8 yılını hapisten çıktıktan sonra. Hapisten çıkart davada denenmiş Sabah Aziz ve MUHTAROĞLU ile Irak Yüksek Öğretim ve Öğrenim Bakanlığına benzemek için başvuruda bulundu. Ancak, ancak Bakanlığınız Hukuk Dairesi müdürlerindensiniz. Öğrenime dönemezsiniz. Onları hayal kırıklığına uğrattı. Bu cevaba sessiz kalmayan Şehit Muazzam üzerinde yazılan cevaplarla “Bizleri harpten size hiç de memnun kalmayak.” Demiş…”
1986 yılından itibaren Saddam’ın güvenliği tarafından takibat alınan Muazzam ve Kerkük’ün Emniyet Müdürlüğünde Yarbay Nezhan HALAF tarafından gözetleniyordu. Bu durum uzun süre devam etti.
1991 yılında 1. Körfez Savaşında askerliğe çağrıldı. Ne garip…
“Öğreniminizi tamamlamaya engel oluyorlar. Ancak askerliğe çağırıyorlar. Kastedilen haklarınızı kendi kontrolleri verip alıyorlar…”
Askerliğe götürüldükten sonra Bağdat’ın Kâzım Beşinci Askerlik şubesi tarafımca iki kez tutuklanır. Daha sonra işiyle bitirilir. Bu Irak ordusu Kuveyt’ten çekilmeden önce “Bobyan” adasına gönderildiği öğrenilir.
ACI HABER
1990 yılında Kuveyt’ Ordusu işgal eden, Irak 1991’de ABD ve Müttefikleri olan 30 ülke ortaklaşa düzenledikleri Irak’ı Kuveyt’ten çıkarmayı başarmıştı. Ancak, ABD gücü Saddam’ı yok etmeye yönelik operasyonu yarım bıraktı. Kuveyt’ten Kut’a kadar saldırısını sürdüren ABD ve Müttefikleri Kut’tan sonra geri adım attı. Dönemin TC Başbakanı Tansu ÇİLLER bile kadar neden ABD’nin Bağdat’ta kadar içine girmediğini anlamamıştı… Tam o zaman Şehit Muazzam Kasapoğlu’num acı haber: “Muazzam Şehit. Oldu gelib cesedi teslim alın”
***
Profesör Gazanfer Paşayev’e Fahri Irak Vatandaşlığı ve Irakşinas Unvanı
Şemsettin Küzeci beyefendinin Profesör Gazanfer Paşayev beyefendiye Fahri Irak Vatandaşlığı ve Irakşinas Ünvanı almak ile ilgili resim ile ilgili ve benzer gibi benzer… İlk protokol konuşmasını Gazanfer Paşayev Kürsüye çıkmadan önce sunucular tarafından Dr. Abdüllatif Benderoğlu ile Irak ile Azerbaycan arasında yaşanacak şekilde tasarlanacağındaki tarihi köprü hedef olarak anons edilir. Konuşmasında: “Gazanfer Paşayev; Halk’de ilk olarak sahne alan Azerbaycan’ın halk tarafından Balao Eşrefov’un gece şarkılarında Abdülvahit Küzeci’ye ait olan dile inanmaya başlayacak. Bu şarkılar beni bir daha gençliğime. Gençlikten “Bilmirem haralıyam havam daşım garip” Irak Türkmenleri, tedavin diyen Kerkük şehridir. Kerküklülerle kimden beri benim bir günlük yok, tatilen sürmektayım. Bu bir hakikattir. Ben bunu iyile. Bu sahadaki Irak Türkmenlerinin büyük insanları beni ruhlandıran, Onlardan Şakir Sabır Zabit, Ata Terzibaşı Sin Sait, Benderoğlu ve başkaları hemişe genel olarak bir yerde oluplar. Hayalen veya ismen. Azerbaycan’da beni bu işe seveyliyen onun öncesinde Resul Rıza olmuştur. Halk güvenliğimiz çok büyük bir şahsiyet ansiklopediye devrini kuran yaradan onun esasını koyan. Resul Rıza ile benim birinci kitabım 1968 yılında “Kerkük Bayatıları yaşayacaksınız. Benim yazdığım makalem. Hacı Hacıyev Radyoda ve Nahit Hacıyev (bugün burada) televizyonda benim çok Azerbaycan’da beni bu işe seveyliyen onun öncesinde Resul Rıza olmuştur. Halk güvenliğimiz çok büyük bir şahsiyet ansiklopediye devrini kuran yaradan onun esasını koyan. Resul Rıza ile benim birinci kitabım 1968 yılında “Kerkük Bayatıları yaşayacaksınız. Benim yazdığım makalem. Hacı Hacıyev Radyoda ve Nahit Hacıyev (bugün burada) televizyonda benim çok Azerbaycan’da beni bu işe seveyliyen onun öncesinde Resul Rıza olmuştur. Halk güvenliğimiz çok büyük bir şahsiyet ansiklopediye devrini kuran yaradan onun esasını koyan. Resul Rıza ile benim birinci kitabım 1968 yılında “Kerkük Bayatıları yaşayacaksınız.
Benim yazdığım makalem. Hacı Hacıyev Radyoda ve Nahit Hacıyev (bugün burada) televizyonda benim çok çalışmalarımı teşkilat edirdiler. Anca kitabımın Resul Rıza ile çıkmağı bana bir ilham verdi bana bir kol kanat verdi. Ben işimi devam ettirdim. Çok tercih edilenler. Son Kitap ise Kerkük’ten teze bulunmuş, “Ağlançox Gülen Hanı” söz konusu Resul Rıza’nın kitabıdır ki, Benderoğlu bu kitap çap ettirip. Ben ve Benderoğlu birlikte onu tercüme eylemişiğ ve giriş makalesini birliktederığ. Bu da 40 kırığının soncudur ki o vakitten biz kitap yazırığ ve çap eylir. Azerbaycan’ın yanında ile bağlı yeni depoda tutulacak olan yetişir. Bizim inceleme halk yazıcımız Elçin Efendiyev’in “Mahmut ve Meryem”eseri Kerkük’te. Bizim alakalarımız hemise muhkem olup ve bu devam ediri. Soruşabilirsiz ki bu neden beledi; Bu mehebbettendir, doğmalıktandır ve yakınlıktandır. Bu zal buna cevap veririri. Oturanlar kadar üst üste insanlar vardır. Bundan büyük mehebbet olur mu?.
Gazanfer Paşayev konuşmasını bitirdikten sonra onu sahnede tuttuk. Onu büyük bir Sürprizimiz vardı. Ankara’da Bakû’ye aday Başta Gazanfer Paşayev ve Azerbaycan halkına içimizdeki Türkmeneli (Irak Türkmenleri) nin sevgisini “Size Selam Getirmişem” şiirinden ilham alarak, dört kıtalı bir şiire yansıtıp ve Azerbaycan Sanatçısı İlham Askeroğlu bestesini yaparak bir makamı ile Gazanfer Paşayev’e hediye attik.
GETİRMİŞEM
Profesör Gazanfer Paşayev’e
Kerkük’ün kalasından
Öz Türkmen balasından
Mor sümbül lalasından
Mehebbet getirdiem
**
Azerbaycan soyundan
Oğuz, bayat köyün
Dicle Fırat suyundan
Dad feryad getirdiem
**
Fuzuli nefesinden
Kerbela havasından
Küzeci’nin sesinden
Min hoyrat elde edilmişem
**
Kerkük, Tebriz, Marağa
Xudam salma ırağa
Vatanım Qarabaga
Men evlat edinem
Söz: Şemsettin KÜZECİ
Eveet… sevgili okuyucularım; size Türkmeneli’nin, Kerkük’ün önemli isimlerinden bir aydınımızı ve kitaplarını tanıtmaya, antrenman yapmaya devam edin. Sizde bu adreste edebiyat adamının kitaplarını okuyup öğrenip öğreniyor işte iletişimlerini:
YAZARIN DİĞER ÇALIŞMALARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
“ERTELENMİŞ DÜŞLER” Şairi ŞEVKİ DİNÇAL / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Düşünce Okyanusu Mevlana” Celal Oymak-Nevin Balta / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Düşler Köpüğünde” ve “Sevil Mısırlıoğlu” / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Gönlümden Gönlüne” – Dursun Yeşil / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Türk Dünyasından Bir Usta Kalem” – Prof. Dr. Elçin İskenderzade / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Sırça Yürekte”te Bir “Yalgın” Şair – Münevver Düver / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
Türk Edebiyatında Bir Usta Çınar-İsa Kayacan / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Sevdan Yüreğimde Saklı” – Hüseyin Güler / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Daracık Düşler” Mehmet Turan Yarar / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
“Yüreğim Sende Kalmış” ancak “Sensiz de Yaşanırmış” – İsmet Bora Binatlı / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU /
“Edebiyat Dünyamızdan Hoş Sedalar” Abdullah Satoğlu / Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU
KİTAPLARIN DÜNYASINDAN MERHABA / Emine Sevinç Öksüzoğlu
5 Ocak 2009