Peltek Babanın Sağır Oğluna Öğüdü

Irak Türk edebiyatçıları arasında özgü bir yere sahip olan; gazeteci, araştırmacı ve folklorcu Mevlüt Taha KAYACI’NIN “Peltek Babanın Sağır Oğluna Öğüdü” adlı eseri Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği-Genel Merkezince Kasım 2004 tarihinde İstanbul’da yayınlandı. 24 mini hikâyelerden oluşan kitap, 63 sayfaya sığdırılmış. Kayacının düşünceleriyle özdeşleşen usta araştırmacı yazara Ata Terzibaşı, kitabın önsözüne şöyle diyor: “Eser her ne kadar küçük hikâyelerden kurulmuş ise de anlam verdiği zevk bakımından üstün niteliktedir. Bir defa edebiyatımızda ilk kez görülen böyle bir eserin ortaya çıkması büyük bir önem taşır. Eser bu vasfıyla Irak’ta Türkmen Edebiyatı tarihine gerçek yeni ve orijinal bir yapıdır. Amaç millidir, toplumsal ve yurtsaldır.”

Yazar Mevlüt Taha KAYACI, yazdığı mini hikâyelerde kandı kalkının uğradığı haksızlıkları, yok edilmeye maruz kalan ve asimle dilen toplumun sıkıntılarını içten yansıtmaya çalışmış. İlk mini hikâyesini başlarken “REKLÂM” başlığıyla okurlarına anlatıp, bir mesaj olarak iletmek istiyor:

—Kan damlayan kalemlerimiz vardır. Fırsatı kaçırmayalım!

—Aldanma birader, değeri olsa idi satışa çıkarılmazdı…

YAKALANMAK

 Başı dik bir dolu tanesi, ısı dalgasına uğradı. Eridi, tanecik ta bağrına daldı toprağın.

Ele geçmeden kurtuldu.

IŞIK

Çepçevre kuşanmıştı karanlık oda. Bir kibrit çöpü çakıldı. Yalımların kanadı açıldı, aydınlık her yanı sardı. Çırpındı cılız çöp. Alevlendi ve söndü. Görevi sona ermeden, nöbeti bitmişti.

ADRES

 Bizim evi sormuşlar mahalle muhtarına,

-Ben buralı değilim tanımam herifi.

Söylediği için, suçluyu saklıyor diye epeyi dayak atmışlar, annesini ve karısını çekiştirmişler herifin.

 “Peltek Babanın Sağır Oğluna Öğüdü” Kitabın adını taşıyan hikâyesinde oğluna adeta kendini anlatıyor. Çevresindekilere dünyayı varlık, yokluktan haberdar ediyor…

—Oğlum, acıktınsa, tokları kıskanma, amma doyunca sakın açları unutma. Şu mübarek babanın kim olduğunu, nerede öğütlediğini yıllar var aramaktayım. Oğlanın, duymadığına, duymuşsa bile aldanmadığına söz yok. Söylemekten utanıyorum.

NEDEN

 Yüzüme gülen güzelim hanımların neden beni çekip sürüklemediğini upuzun araştırdım. Kalleşliğime acıyarak gülümsemekte oldukları kanısına vardım bir kart karıya sürtüşmem sonucu.

 Mevlüt Taha KAYACI;1941’de Kerkük’te doğdu. Öğretmenler enstitüsünü bitirdi. Görevini sürgün öğretmen olarak Irak’ın güneyinde yaptı. Bazı siyasi nedenlerden dolayı uzun bir süre okurların yazılarından mahrum etti. Kardaşlık dergisinde çok rastladığımız yazıları bir zamanlar genç kalemlerin örnek aldığı yazarlardan birisi idi Mevlüt Taha KAYACI… Irak Türkmen edebiyatçılar birliğinin kurucularından sayılan kayacı serbest işlerde çalışarak hayatı sürdürmüştür. Saddam sonrası Kerkük’te kurulan Irak Türkmen Cephesi Kerkük İli’nin Enformasyon sorumlusu olarak çalışmaktadır.

Usta yazarımız Mevlüt Taha Kayacı’ya başarılar dileğiyle okurlarına da bol bol şansları. Saygılarımla.

 

Şemsettin KÜZECİ